Blue Financen ja kuluttaja-asiamiehen näkemysero siirtynyt korkeimman oikeuden käsiteltäväksi

Kilpailu- ja kuluttajaviraston (KKV) puuttuminen Blue Finance Suomi Oy:n tarjoaman kuluttajaluoton valinnaisiin lisäpalveluihin, kuten esimerkiksi maksulliseen postitse asiakkaalle lähetettävään paperilaskuun, ratkaistiin markkinaoikeudessa joulukuussa 2022.

Käsiteltävänä olevassa asiassa olennainen ratkaistava seikka oli, että ovatko nämä Blue Finance Suomi Oy:n tarjoamat lisäpalvelut luottosopimusta täydentäviä palveluja vai luoton peruselementtejä, ja perustuuko kuluttaja-asiamiehen vaatimus voimassa olevaan lakiin. Kyseessä olevat luoton käsittelyä ja maksua koskevat lisäpalvelut ovat olleet osa Blue Financen palveluvalikoimaa jo vuodesta 2017.

Markkinaoikeus ratkaisi asian KKV:n kannan mukaisesti. Korkein oikeus (KKO) on 26.4.2023 myöntänyt Blue Financelle valitusluvan markkinaoikeuden ratkaisuun, minkä myötä asia on nyt siirtynyt korkeimman oikeuden käsiteltäväksi. KKO:n päätöstä asiaan odotetaan vuoden 2024 aikana. KKO:n ratkaisulla on Blue Financelle huomattava taloudellinen merkitys. Markkinaoikeuden joulukuisen ratkaisun myötä vapaaehtoisten lisäpalveluiden laskutus ja perintä keskeytettiin. Mikäli KKO kumoaa markkinaoikeuden ratkaisun, vapaaehtoisten lisäpalveluiden laskutusta ja perintää viivästyskorkoineen voidaan jatkaa.